بازار تولید ها کشاورزی با محدودیت ها و دشواریهای ساختاری متعددی روبروست که بخش عمدهای از این مشکلات مرتبط با عدم گسترش یافتگی اقتصاد کشاورزی , ساختار سنتی و ناکارآمدی بازار است .
با دقت به مشکلات بازار و نوسانات ارزش تولیدها کشاورزی طی سالهای اخیر بورس کالای کشاورزی تحت عنوان یک بازار نو , فراگیر و یک پارچه میتواند درصدد رفع مشکلات برآید , چراکه کارشناسان بورس معتقدند با عرضه معاملات در بورس کالا به سبب ساز شفافیت , نوسانات به دست کم میرسد .
این درحالی است که کارشناسان بخش کشاورزی معتقدند استفاده از گنجایش بورس کالا نمیتواند تاثیر چندانی بر مدیر و تهیه و تنظیم بازار تولیدات کشاورزی داشته باشد .
اکنون به سراغ کارشناسان ذیربط میرویم تا از تاثیر عرضه محصول ها کشاورزی در بورس کالا باخبر شویم :
مسعود اسدی مدیر تشکل های بخش کشاورزی در مذاکره اعلامکرد : هر چند سیاست خرید تضمینی تولید ها کشاورزی از سمت دولت مورد دقت جامعه کشاورزی است , ولی با وجود جنبش دولت درسمت و سوی رها سازی اقتصاد , بورس کالا می تواند ابزار قابل قبولی باشد .
او با اشاره به اینکه عرضه تولید ها در بورس کالا تاثیری در شفافیت قیمت ها ندارد , افزود : در الان علاوه بر بی اطلاعی کشاورزان از عرضه تولیدها در بورس کالا اکثریت آن ها خرده پا میباشند از این رو استقبال چندانی از عرضه محصول ها در بورس کالا نمی نمایند .
اسدی با اشاره به نگرانی های کشاورزان بر پایه ی عرضه محصول ها در بورس کالا افزود : با وجودآنکه بیشتراز ۹۰ درصد کشاورزان از سیستم بورس کالا بی خبر میباشند و طی دههای اخیر به سیستم های بازاریابی سهل وآسان عادت کردند از این رو آشنا کردن آنان برای عرضه تولیدات در بورس کالا یک ضرورت به شمار می رود تا آنان از کسب سود خویش باخبر شوند .
***ضرورت ساخت زنجیره ساخت برای عرضه در بورس کالا
علی خان محمدی رئیس ادله مجمع نخبگان کشاورزی در گفتمان اظهار کرد : برای عرضه تولیدات کشاورزی به بورس کالا تولید زنجیره ایجاد از طرف تشکلها یک فرمان واجب است .
او افزود : خرید تضمینی تولیدات کشاورزی اعم از مشکلها این بخش است که بایستی راهکارهای دیگری مانند عرضه تولیدات در بورس کالا جایگزین شود تا کشاورزان با ایجاد کالاهای کیفیت بالا بتوانند در بازارهای انگیزه حرفی برای اعلام کردن داشته باشند .
خان محمدی با اشاره به نارضایتی کشاورزان از عرضه جو در بورس کالا گفت : گرچه عرضه تولیدها در بورس کالا میتواند از سودجویی دلالان و نوسانات بها جلوگیری کند , ولی سال قبلی عرضه جو در بورس کالا کارآمد کمبود .
به گفته مدیریت ادله مجمع نخبگان کشاورزی با استفاده سازو شغل های مطلوب عرضه تولیدات در بورس کالا مثل ساخت زنجیرههای ایجاد میتوان شاهد شفافیت قیمت ها بود .
***امکان عرضه زعفران در بورس کالا نیست
فرشید منوچهری دبیر شورای ملی زعفران در رای زنی اظهارکرد : زعفران اعم از تولیدات استراتژیک خاص کشاورزی است که به سهولت نمیتوان آن را در بورس کالا عرضه کرد .
به گفته او عوامل مختلفی مثل کیفیت , مدل و رنگ در بها زعفران تاثیر گذار است که از این رو قابلیت عرضه آن با نرخ مشخصی در بورس نیست .
منوچهری با اشاره به این که ارزش زعفران نگین از ۵ میلیون و ۳۰۰ الی ۵ میلیون و ۸۰۰ هزارتومان متغییر است , خاطرنشان کرد : به این ترتیب تا زمانیکه سازو شغل های دلخواه عرضه محصول ها کشاورزی خاص در بورس کالا به کار گرفته شود قابلیت عرضه محصول با سختی قیمتی مختلف نیست .
دبیر شورای ملی زعفران تصریح کرد : علی رغم گذشت ۵ ماه از عرضه محصول در بورس کالا , البته فروش مضاعف کم بوده است .
- ۹۶/۰۴/۰۷